تأثیر بیوفیلم بر تجهیزات و محصولات طیور
تشکیل بیوفیلم روی تجهیزات و تأسیسات صنعتی طیور باعث آسیب به دستگاهها، آلودگی محصولات، اتلاف انرژی غذایی و انتشار عوامل بیماریزا میشود. برخی از باکتریهای تأثیرگذار بر صنعت طیور شامل اشرشیا کلی، لیستریا مونوسیتوژنز، سودوموناس فلورسنس ، آسینتوباکتر هاربیننسیس، آرتروباکتر ، بروکوتریکس ترموسپکتا، کارنوباکتریوم مالتاروماتیکوم ، لاکتوکوکوس پیزیوم ، مایکوباکتریوم، کمپیلوباکتر ژژونی ، سودوموناس فراگی ، سایکروباکتر، رودوکوکوس اریتروپولیسو استنوتروفوموناس هستند.
در محیط سالنهای مرغداری، باکتریهای موجود در بیوفیلم تحت شرایط تنشزا مانند کمآبی، تغییرات دمایی، و عوامل ضد میکروبی قرار میگیرند. این شرایط باعث تغییرات مورفولوژیکی در باکتریها میشود و مقاومت آنها را تا ۵۰۰ برابر بیشتر از حالت معمولی افزایش میدهد. در این وضعیت، رشد کند باکتریها ناشی از کمبود مواد مغذی نیست، بلکه نتیجه فشارهای محیطی است که بر روی آنها وارد میشود. این فشارها باعث میشود که باکتریها تغییرات ساختاری و فیزیولوژیکی ایجاد کنند تا بتوانند در شرایط نامساعد بهتر زنده بمانند و از خود محافظت کنند، که در نهایت منجر به افزایش مقاومت در برابر ضدعفونیکننده ها و آنتیبیوتیکها میشود.
انواع سطوح مستعد تشکیل بیوفیلم در صنعت طیور
بیوفیلم میتواند بر روی هر سطحی مانند فولاد ضد زنگ، شیشه، لاستیک، پلیکربنات، پلیاورتان، پلیاستایرن، پلیپروپیلن، تفلون، لاستیک نیتریلی، تیتانیوم، آلومینیوم، سرامیک و چوب در واحدهای پرورش طیور و صنایع فرآوری تشکیل شود. مطالعات نشان دادهاند که سطح شیشه، فولاد ضد زنگ و پلاستیک در میزان تشکیل بیوفیلم تفاوت دارند.