علل احتمالی بیماری کبد چرب در طیور یا FLHS
علت اصلی بیماری FLHS نامشخص است. فاکتورهای مرتبط با تغذیه، ژنتیک، فاکتروهای محیطی و همچنین محیطی اثرگذار هستند. معمولا ترکیبی از این عوامل منجر به ایجاد بیماری کبد چرب در طیور یا FLHS میشود.
وزن بدن و بالانس انرژی
مصرف بیش از حد انرژی مورد نیاز باعث تجمع آن به صورت چربی میشود. این امر فارغ از منبع انرژی دریافتی است. زمانی که انرژی اضافه جهت سنتز چربی به مدت طولانی در دسترس کبد باشد، چاقی و تجمع چربی در کبد اتفاق میافتد. بیماری کبد چرب در طیور یا FLHS برای اولین بار پس از معرفی جیرههای با انرژی بسیار بالا به طیور صنعتی تخمگذار شناخته شد. این جیرهها که مخصوصا با پایه ذرت یا گندم هستند با این بیماری ارتباط مستقیم دارند. پرندگانی که در قفس نگهداری میشوند تحرک و مصرف انرژی کمتری دارند بنابراین مقادیر بالاتری از انرژی اضافه داشته و بالانس مناسبی ندارند.
افزایش استروژن و FLHS
استروژن همراه با بلوغ جنسی و تحریک کبد به تجمع بیشتر چربی و ساخت زرده تخم مرغ همراه است. زمانی که پرندگان به سن تولید میرسند کبد آنها در پاسخ به افزایش استروژن بزرگتر میشود. ترکیب بالانس مثبت انرژی و تاثیر استروژن بر کبد زمینه ساز بروز بیماری کبد چرب در پرندگان میگردد. به همین دلیل توصیه میگردد از جیرههای با انرژی بالا مخصوصا در زمان شروع تولید پرهیز گردد.
استرس گرمایی
بیشترین موارد بیماری کبد چرب در طیور یا FLHS در دورههای گرم اتفاق میافتد. دمای بالاتر محیطی باعث کاهش انرژی مورد نیاز شده که منجر به بالانس مثبت انرژی میگردد. پرندگان بر خنکسازی ناشی از تبخیر در طول تنفس خود به منظور تعدیل دمای بدن وابسته هستند. افزایش تجمع چربی با تنفس طبیعی تداخل ایجاد کرده و این موضوع نیز با خنکسازی تقابل دارد.
مایکوتوکسین
مایکوتوکسینها، خصوصا آفلاتوکسینها که با غلات آلوده به جیره وارد میشوند باعث تجمع لیپیدها در کبد و همچنین خونریزی خواهد شد. استفاده از جیرهی فاسد شده باعث افزایش وقوع بیماری کبد چرب در طیور یا FLHS شده زیرا اوریک اسید دیگر متابولیتهای سمی باعث کاهش قدرت قوام بافت کبد و درنهایت افزایش احتمال شکست و خونریزی کبد میشود.